Sveriges bästa matskribenter i ny podd

27 September 2022

Perfect Day presenterar Jordkommissionen – en odlingspodd
för nybörjare, entusiaster och alla andra som vill äta och laga godare mat. Matskribenterna Lotta Lundgren och Tove Nilsson möts i samtal över en råvara i taget och pratar ut om sina egna erfarenheter, succéer och misslyckanden, från sådd till skörd. Jordkommissionen är den första svenska podd som har lika stort fokus på odling som på matlagning.

Vad kan man odla, hur gör man och vad ska man göra av det man odlat? Svenskarnas intresse för odling är starkt och har de senaste åren haft en stadig uppgång, inte minst under pandemin då det ökat ytterligare. 2021 handlade svenskarna produkter för trädgård och odling för drygt 12,7 miljarder kronor*. Samtidigt har matpriserna höjts markant och trenden visar att allt fler svenskar vill bli mer självförsörjande genom att odla mer själva.

Nu släpper Lotta Lundgren och Tove Nilsson podden Jordkommissionen om odling av ätbart – och matlagning på egenodlat.

– Senaste året har allt fler börjat höra av sig med frågor om hur de ska göra, vad de ska odla och vilka sorter av ditten och datten som är godast. Ett halvår senare kommer dom tillbaka och undrar vad de ska ta sig till med alla tomater, zucchini och kål. Att odla mat är ganska knepigt i sig, men många har faktiskt ännu större problem med att laga till något intressant av sin skörd, säger Lotta Lundgren.

– Det hände något under pandemiåren. Folk som aldrig petat på en spade började odla och vi som hållit på ett tag lade i en högre växel. Där upptäckte jag en lucka – det fanns ingen podd som tar odling och matlagning på lika stort allvar. Knäppt. Halva poängen med att odla är ju att kunna äta godare och roligare mat, säger Tove Nilsson.

I Jordkommissionen möts Lotta Lundgren och Tove Nilsson i entusiasm och förtvivlan över vitlök och bladgrönt, mördarsniglar och nässlor, tomatsås och svartkålscurry, koskit och guldvatten. Avsnitten är omkring en timme långa, fokuserar på en råvara i taget och släpps varje torsdag.

Om profilerna:
Lotta Lundgren odlar en stor trädgård i Sörmlands vindpinade skärgård, har två växthus, Sveriges torraste jord och är självförsörjande på kvickrot. Hon försörjer sig som matskribent, sommelier och programledare, och pluggar till biodynamisk trädgårdsmästare.

Tove Nilsson odlar ganska mycket i sin villaträdgård och bortom alla rimliga gränser på sitt lantställe i soliga Skåne. Hon arbetar som matskribent, matstylist, sommelier och tv-kock, har författat fem kokböcker och har en hemlig fanbase av tyska ramen-nördar.

*Källa: Handelsfakta, 2022.

För mer information, kontakta:

Martina Tiger, Head of Content Production, Perfect Day martina.tiger@perfectdaymedia.se

+46 70 464 11 49

This site is registered on wpml.org as a development site.